Заместник-социалният министър Зорница Русинова отрече 80-те милиона лева европейски средства за проекти да имат връзка с ромското включване. Парите не са насочени към ромите, а към уязвими групи, каза тя в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Зорница Русинова отрече също парите да са насочени към 12 000 души.

По думите й става въпрос за част от средствата по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, които ще подпомогнат общините за справянето с неграмотността. „Не може в XXI век да има неграмотни деца и деца, които не ходят на училище, което е предпоставка за бедност и ниски доходи”, отбеляза тя.

Русинова обясни, че тези 80 милиона са голяма схема с две компонента – първият е 50 милиона, а вторият – 30. Втората част на тези средства е насочена към общините, които ще подпомогнат тези интегрирани мерки и с инфраструктура, допълни тя.

Снимка: Ладислав Цветков

В първата част за момента има получени 50 концепции от общини, от които само 28 са одобрени на стойност 25 млн. лева, каза още Русинова.

„Едно от изискванията е общината задължително да работи с работодател от региона, в който се изпълняват проектите, защото ако нямаме сигурност, че родителите ходят на работа и не са интегрирани на пазара на труда, няма как да имат доходи”, заяви тя.

Русинова подчерта, че хората няма да кандидатстват сами, а през проект, подготвен от общината.

По думите й целта е да се създадат възможности тези хора да не са в общинските програми да метат улиците, а да бъдат квалифицирани.

Финалът на програмата е 2020 г. Стойността на всеки един от проектите е различна – според нуждите на общината те варират между 100 000 и 500 000 лв.

Трябва да спрем да говорим за етническа интеграция, а да говорим за социална интеграция, каза в предаването лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ромската декада си беше едно банкетно пожелание. Събираха се на 8 април, викаха някой да им изпее „Джелем, джелем” и дотам”,  категоричен беше той.

Скоро коалиция „Воля” ще предложим създаване на Държавна агенция на равните възможности и цял пакет от мерки, които касаят всички български граждани, които живеят под ръба на социалния минимум, съобщи лидерът на „Евророма”.

Снимка: Ладислав Цветков

„Не съм съгласен всички цигани да бъдат слагани под общ знаменател и да бъдат наричани „уязвима група”, допълни той.

Съветът за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси повече от 2 г. не е заседавал, каза още Кънчев. По думите му той е ненужен и „импотентен държавен орган”.