Договорът между България и Македония дава европейска перспектива на Скопие. Това обяви премиерът Зоран Заев в навечерието на подписването на друг ключов документ - този за името „Северна Македония” с Гърция.

След срещата му с българския външен министър Екатерина Захариева стана ясно, че договорът за името „Северна Македония” ще бъде подписан в неделя в Преспа. Извън протокола и програмата българският външен министър и македонският премиер се срещнаха и отидоха да гледат театър – „Железният светилник”, в родния град на Заев – Струмица, но говориха предимно за политика.

„След договора с България общините от Източна Македония с общините от Западна България направиха добри съюзи. Имаме български инвестиции в Македония и малко инвестиции на Македония в България”, заяви Заев.

А договорът с Гърция ще бъде подписан в неделя на границата, в района на Преспанското езеро. „Убедена съм, че това само ще помогне да решат Македония да започне преговорите за членство”, отбеляза Захариева. 

Ако в неделя договорът за името „Северна Македония” бъде подписан, до края на месеца Скопие ще получи покана за членство в Европейския съюз, за която чака от 13 години.

По време на подписването на договора в Преспа се очакват протести от двете страни на границата.