Дом от бетон вместо гора и живот в метална клетка. Това е заключението от доклад на Фондация "Четири лапи", който разкрива лошите условия за живот в зоологическите градини у нас.

Във втория по големина зоопарк в страната – този в Ловеч, се отглеждат над 450 животни. От "Четири лапи" отчитат добри практики там - действаща ветеринарна клиника и добре обучен персонал в отглеждането на животните, но виждат и проблеми.

Проблемът е, че мечките, тигрите и лъвовете обитават бетонни клетки.

„Тези животни се отглеждат в крайно неподходяща среда. С никаква растителност, без обогатяване, в бетонни басейни и не отговарят на законовите изисквания“, заяви Марина Атанасова от Фондация „Четири лапи“.

Директорът не отрича, но по думите му, има основателна причина – зоопаркът е построен преди 60 години, когато не е имало изисквания.

„По-добре би изглеждало едно огромно заграждение, където липсват бетоните и металните огради, и се надявам общините в България да намерят механизъм и начин на финансиране“, каза д-р Ивайло Станков.

Вече има проект за преустройство на зоопарка на стойност 23 милиона лева.

„Тъй като общината ги няма тези пари, общината преработва проекта на отделни части, като в най-скоро време трябва да получим три отделни части от общия вариант, така по-лесно бихме намерили финансиране“, допълни д-р Станков.

„Зоопарк „Ловеч“ има добри практики, над които може да надгради, но наистина е необходимо спешно да се извърши основен ремонт“, заяви Марина Атанасова.

А сред добрите практики е отглеждането на над 45 вида животни. В зоопарка отглеждат и австралийската птица ему, която снася веднъж годишно естествено зелени яйца.

В зоопарка приютяват болни и ранени животни, лекуват ги, след което ги връщат в природата.

В момента тече и петиция на Фондация „Четири лапи“ с призив да се подобри начинът, по който живеят животните в българските зоопаркове.