ДПС подава допълнение към сигнала до прокуратурата за „златните паспорти“ - този път срещу Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката за бездействие по служба.

Това обяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ ДПС Хамид Хамид. Поводът са предложенията на ДПС за промени в Закона за българското гражданство, които не бяха приети от пленарната зала и санкциите, предприети на европейско равнище срещу руски олигарси и свързани с президента на Руската федерация Владимир Путин лица. 

Хамид Хамид заяви, че службите трябва да установят дали е налице бездействие на Кирил Петков в качеството му на служебен министър и да се установи дали, наред с мнозинството китайски граждани, има и руски олигарси, които са получили пребиваване или "златни паспорти". Той посочи, че следва да се провери дали всъщност на върха на тази пирамида е лицето Стамен Янев. 

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ настоя час по-скоро законопроектът за промени в Закона за българското гражданство предложен от ДПС да влезе в пленарна зала и да се приемат предложенията им за проверка на досега издадените „златни паспорти“. Карадайъ визира предприетите санкции от ЕС във връзка с войната в Украйна.

„При обсъждането на общите санкции от нашите партньори и съюзници в ЕС и НАТО по отношение на проверката на авоарите и инвестициите на олигарси, свързани с президента на Руската федерация Путин и преразглеждането на пребиваването и гражданството им на това основание, искаме да заявим, че ние от ДПС сме внесли такива текстове между първо и второ четене на  Закона за българското гражданство“, обясни Карадайъ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!