„Браво, справяш се, зрителите те приемат добре, много отборен играч си“ – така в bTV окуражават Златимир Йочев след първата му седмица на стола на Антон Хекимян в „Тази сутрин“. А през тези първи трепетни 5 дни само той с Биляна Гавазова - новата му екранна партньорка, и екипът знаят какво тичане настава из студиото в рекламните паузи. Суматохата е заради променения формат на предаването, което вече е с повече рубрики и с амбицията да използва всички възможности на високотехнологичното студио. И докато свикнат с различните декори, всеки се придвижва на бързи обороти.

„Ще се напаснем и зад кадър, въпрос на съвсем малко време е", казва журналистът, който само преди 15 дни слезе от екрана на Bulgaria ON AIR и изгря в едно от най-гледаните тв предавания.

Седмица преди старта в bTV Йочев се чувства така, сякаш всеки ден има рожден ден. Телефонът му не спира да звъни, след като от телевизията обявяват официално кой е новият им водещ. А той винаги е бил добронамерен, възпитан и общителен, затова се стреми да отговори на всички.

"Много се зарадвах, когато Антон Хекимян ме покани, но през цялото време се опитвах да бъда здраво стъпил на земята и да успея да асимилирам какво ми се случва. Надявам се с времето да покажа, че ходът, който той прави с вкарването на външен човек в тази толкова голяма медия, е добър. Той залага на човек, който си е извървял стъпалата и е стигнал до тази позиция наистина с труд", казва Йочев.

Двамата с Хекимян всъщност се познават от студентските години, когато учат телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Хекимян е с година по-голям, но въпреки това двамата се засичат на някои лекции заради промени в учебната програма. По-късно професията ги среща на едни и същи събития, като най-паметните са на Шипка по време на честванията за 3 март, и всеки от тях ги отразява за телевизията, в която работи.

Въпреки отдавнашното си познанство обаче то сякаш има най-малко значение за поканата към Йочев. За да се стигне до нея, журналистът се е доказал в 5 различни телевизии. "Не знам как ще бъде разтълкувано това, че съм сменял толкова много телевизии, но при мен винаги е било чисто кариерно, търсил съм развитие да надградя това, което съм имал. Не съм си тръгвал заради конфликти и скандали."

В крайна сметка той постига това, което много отдавна му казва една режисьорка: "Думата "не мога" не съществува в нашата професия".

"В момента съм в етап, в който искам малко да си седна на стола и този период да продължи по-дълго. Надявам се това място да е „Тази сутрин". За да го направи, е готов всеки ден да учи нещо ново и да се променя.

Целия материал на Паола Хюсейн четете ТУК.