Още миналата седмица жителите на столичния квартал „Красна поляна“ бяха в готовност за протести заради идеята на Столична община да събори част от т. нар. Виетнамски общежития и да построи на тяхно място център за жени и деца в риск.

От една страна за целта около една трета от живущите в общинските блоковете роми трябва да бъдат изселени. От друга – местните искат цялото гето да бъде премахнато, но на мястото му да има парк, а не център. След като през седмицата две от сградите бяха съборени, възникна нов проблем – хищните набези на роми, разграбващи останките от разрушените блокове.

Появиха се клипове с набезите:

На кадрите се вижда, че полицията присъства, но не предприема действия:

Местните жители разказват, че първата вечер след началото на събарянето било „купон за някои хора“, „хвърчали са каруци“ и дори образували задръстване.

Те си разграбват и си рушат, вместо общината да изнесе железата, да ги продаде за вторични суровини, да озелени районите. Това е недопустимо просто, каза жител на квартала.

Според друга жителка хората са много обезпокоени, а III РПУ трябва да отговори на въпроса защо на мястото е имало партулки, но те не са предприели никакви действия.

Снимка: bTV

Момчета, заети с „разчистването“, казаха пред камерата на bTV, че полицията не може да им направи нищо и не може да се справи с тях. От вторични суровини изкарвали по 200 лв. на ден, дори плащали на багерист, за да им разрови развалините.

Местните са недоволни, че не е спазен законът обектът да бъде ограден, обезопасен, обозначен с табели. Всеки го е страх да се хване с проблем, когато чуят, че е свързан с роми, казват те.

От общинската фирма „Софинвест“ не пожелаха да застанат пред камерата. От техни снимки става ясно, че обектът все пак е бил ограден. Мрежата е издържала само няколко часа.

От СДВР съобщиха, че има едно досъдебно производство за кражба от обекта и девет преписки.

Вижте повече във видеото:

Тук става въпрос за престъпна и нехайна безстопанственост на общината, възмути се местна жителка пред камерата на bTV и описа последните дни като „тук цяло ято роми разграбваха всички железа“, нямаше никакъв ред. На „Красна поляна“ вече ѝ дойде до гуша от цялата мизерия, в която живее, от цялата липса на сигурност.

Има страх, има напрежение, трябва да се махне това гето. Самите те не искат да живеят тук. Полицията не се справя, каза друга жителка на квартала.

Директорът на III РПУ комисар Калоян Милтенов отчете, че през 2016 г. в квартала са регистрирани 40% по-малко престъпления в сравнение с 2015 г.

Жителите коментираха, че това не се усеща.

Снимка: bTV

Що се отнася до разграбването и безучастността на униформените, Милтенов обясни, че полицията е пратена на обекта в понеделник, за да не се допусне етническо напрежение. За да има престъпление обаче, трябва да има някой, който да се легитимира като собственик и да заяви, че имуществото му се разграбва. Аз виждам битов отпадък, който ще отиде на бунището, каза той.

По повод оплакванията на местните от ромите, Валентин Александров, който е с ромски произход, каза, че не може всички да се слагат под общ знаменател, има лоши, има и добри. „Ние заставаме не зад крадците, а зад хората, които са настанени тук със заповед“, каза той.

Според негов съсед фирмата, която разрушава сградата, е оставила руините на ромите, а побоища и кражби има във всяка страна.

Вижте повече във видеото: