Една от основните причини за инциденти на пътя при заснежаване е несъобразяването на гумите с метеорологичната обстановка. Как да подготвим автомобила си за студените месеци?

3 градуса и дъжд. Ниските температури в столицата накараха част от шофьорите да подготвят автомобилите си за зимата. Опашка от чакащи за смяна на гуми в сервизите има цял ден.  

Закон, задължаващ използването на зимни гуми, у нас няма. Условие има само за грайфера на гумата през студените месеци – от 15 ноември до 1 март. 

През зимния сезон задължително е дълбочината на протектора на самата гума да е не по-малко от 4 мм. Според експерти обаче смяната на летните със зимни гуми е задължителна – независимо от дебелината на грайфера.

При лятната гума имаме големи канали, които основната им цел е да отвеждат водата. Зимната гума е много по-силно нарязана – ламелите. Основната цел е да се прави контакт със заснежени повърхности, обясняват експертите.

Предпочитани у нас са по-евтините зимни гуми. Смята се обаче, че при тях сцеплението е по-малко, а рискът от загуба на контрол по време на движение - по-голям.