Проходът „Превала” и пътят Девин – Михалково са затворени за движение на товарни коли с ремаркета и полуремаркета заради снегопочиствания и заледявания.

Предстои да бъде въведено ограничение за движение с вериги и през прохода „Рожен”. По планинските проходи в Смолянско – „Рожен”, „Пампорово” и „Превала” натрупа над 5 см. Снежна покривка.

Към момента няма затворени пътища в страната.

Днес Родопите осъмнаха с нова снежна покривка и температури до минус 10 градуса.

Движението се извършва при зимни условия. Пътноподдържащите фирми не се плашат от метеорологичните условия, а от водачи, които не спазват ограниченията. 

„Има едно понятие – „пътища, проходими при зимни условия”. Колкото и да се сърдят колегите, 90% го пренебрегват. Не се спазват масово знаци, забрани, не точно забрани, а ограничения за ремаркета, за вериги, за ограничения на скоростта”, коментира Рашо Милчев, който е ръководител в пътноподдържаща фирма.
 
Красимир Асенов поддържа пътя Смолян-Пампорово вече два сезона. Зимата денят му започва още в 4 сутринта. Казва, че повечето шофьори оценяват усилията им: „Като цяло усещам разбиране на останалите участници в движението, дори и ние се стараем да помагаме, пропускаме, когато стават колони, предупреждаваме ги за съответни препятствия по пътя”.

Обстановката в София

В столицата към момента е спокойно. На терен са излезли над 130 машини. През нощта в южните и източните райони са обработени улици и булеварди срещу заледявания. Обработват се и възлови пътища, по които се движи общественият транспорт и основни улици в кварталите.

Обработват се и общински пътища, както и Южната дъга на околовръстния път.

Снеговалежът е интензивен, особено в южните райони на столицата, и е придружен със силен вятър, поради което са възможни навявания.

В планината Витоша по пътищата Драгалевци – Алеко и Бояна – Златни мостове се извършва опесъчаване.

Към момента градският транспорт се движи навсякъде при зимни условия по маршрутите си.

От Столичната община напомнят на шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост.