Mесец февруари започва с положителни температури. Първото десетдневие ще бъде с температури над климатичните норми въпреки отрицателните температури, с които се събудихме в първия ден на месеца.

"Със сигурност зимата не си е отишла, тя ще ни напомни два пъти за себе си", каза пред БНР синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.

По думите ѝ това, което е най-характерно за месеца, е повишена динамика на атмосферата, което е причина за температурните разлики.

Най-високите температури през февруари ще бъдат между 15 и 20 градуса, като вероятността за тях е най-голяма през първото десетдневие. Най-ниските температури ще са между минус 12 и минус 7 градуса.

Анастасия Стойчева посочи, че според анализите температурите през януари са били с 1 до 4 градуса над климатичните норми.

Тя добави, че тази тенденция за по-топло време ще се запази и през февруари, въпреки че няма да липсват, особено през второто и третото десетдневие, обстановки със студено нахлуване и валежи от дъжд и сняг.

Първото десетдневие на месеца ще бъде с температури над климатичните норми и стойностите ще достигат 17-18 градуса, а като цяло най-високите температури, очаквани през февруари, ще бъдат между 15 и 20 градуса.

Две бързи атмосферни смущения ще преминават през първото десетдневие. Едното ще започне още утре, а следващото ще е около 8 февруари.

Те ще са съпроводени с усилване на вятъра, на места ще има и валежи, предимно от дъжд. След преминаването на този бърз атмосферен фронт, с изясняване и стихване на вятъра той ще бъде последван от краткотрайно понижение на температурите. Дневните температури през почивните дни отново бързо ще се повишат и само сутрешните температури ще са по-ниски, и то в събота.

Следващото атмосферно смущение ще бъде към края на второто десетдневие. В първите дни на втората десетдневка обаче има повишена вероятност за повече валежи и застудяване, като дъждът в много райони ще преминава в сняг.

След това до края на периода времето ще бъде променливо, но вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат. В равнинната част на страната ще има условия и за сутрешни мъгли.

Месецът ще завърши с малко по-динамично време. В края на второто и началото на третото десетдневие отново се създават условия за валежи, тогава ще е и второто студено нахлуване, отново с валежи от сняг в по-голямата част от страната. След преминаването му, ще има разкъсване на облачността, подобрение на времето, но тогава минималните температури ще са най-близки до обичайните през февруари – минус 12 до минус 7 градуса.

В планините при всички смущения, които ще преминат, ще бъдат със сняг, т.е. там снежната покривка ще се увеличава. В равнинната част от страната няма да има трайна снежна покривка.