Сняг и катастрофи затвориха пътища в страната. Към 19 ч. все още има много шофьори в капана на времето. В цяла Северна България камиони аварираха от рано сутринта и блокираха движението. На други места движението се спираше за кратко за почистване на снега. Няма затворени магистрали, казват от Пътната агенция.

В поддържането на пътищата са впрегнати 800 машини.

Блокада на пътя София Варна, край разклона за Павликени

Закъсали тирове в района на Момин сбор и Ново село затрудниха движението по пътя София – Варна. Някои от шофьорите останаха в капана на зимата часове наред.

Движението вече е пуснато, но автомобилите се движат много бавно, защото обстановката е усложнена. Снежната покривка стига до 20 см. Температурите продължават да падат. Минус 4 градуса е предпоставка за заледени участъци.

Тежките зимни условия причиниха редица катастрофи в Русенско. Трима души са пострадали, но без опасност за живота. Заради спирането на тировете, на изходите на Русе се образуваха огромни опашки.

Една трета от селищата в Русенско останаха без електрозахранване заради обилния снеговалеж. Затворени за  всякакъв вид превозни средства са пътищата в посока Силистра.

Снимка: Аз, репортерът

В момента затворен за движение за всички превозни средства е пътят Шумен – Разград. Обходният маршрут е през Търговище.

Заради снега камион и микробус се удариха до село Венец, няма пострадали.

Блокирани камиони на стария път за "Витиня"

Затруднено е движението и на стария път за Витиня. Десетки камиони са в снежен капан часове наред. Пътят е заледен, не е опесъчаван, нито изчистен, има виелица, а хората са там от часове.

Полицията се опитва да изтегли някои от блокираните камиони.

Усложнена зимна обстановка и в Северозападна България. Снегът остави населени места в областите Враца и Монтана без ток и затрудни придвижването.

Трудно придвижване, пътни тапи и доста изнервящи ситуация на път Е-79, предимно заради аварирали товарни камиони. Обилният и мокър сняг прекърши и дървета, които скъсаха жици и оставиха хиляди без ток в област Враца.

Без електричество са около 2000 души от 4 населени места. Прекъсвания имаше и в област Монтана.

Снегът предизвика сериозни проблеми по пътищата в Северна България от рано сутринта. Малко след 7 ч. на международния път Е-79 между Монтана и Видин тир препречи пътя и изцяло затвори движението за около три часа. Закъсаха и леки коли.

Към обед колоните от камиони бяха километрични.

От Пътната агенция обясниха, че пътищата се чистят, но авариралите превозни средства усложняват обстановката.

И във Врачанско закъсаха камиони. Между Враца и Монтана се образува над 5-километрова колона.

„Достатъчен е един да блокира и пътнопочистващата техника и да направи колона, както имаме в момента, от няколко километра, този е изтеглен, поне още десет са изтеглени, сега един друг се е завъртял, теглят го, колегите са на място”, заяви директорът на ОПУ – Враца Веселин Николов.

По-тежка е обстановката в Оряховско, където има паднали дървета. На места в Искърското дефиле села останаха без ток.

145 снегорина почистваха улиците в София. Към момента няма райони без ток и топлоподаване.

В един от подлезите протече покривът. Тази нощ се очакват поледици.

През следващото денонощие, снегът постепенно ще отслабва и спира. Най-късно, чак утре вечер, ще спре да вали в крайните южни – югоизточни райони.

Жълтият код за утре е за студ и силен североизточен вятър. В голяма част от страната температурите ще остават целодневно отрицателни, а в Източна България, където вятърът ще е най-силен, усещането ще е за доста по-студено време от това, което показва термометърът.

Утре сутрин температурите ще паднат до минус 7 градуса, но в следващите дни ще стигнат до минус 10, минус 15 градуса.