Зима през пролетта: Ниски температури, бурен вятър и на места над 10 сантиметра сняг видяхме днес.

Април е точно по-средата между зимата и лятото. Утре денят ще бъде точно описание на месеца – сутринта ни очакват температури под нулата, следобед до към 20 градуса.

Код жълто утре важи за ниски температури и слани рано сутринта в Западна и Централна България.

Не е изненада

Днес толкова студено беше заради вятъра, иначе температурите не бяха под нулата, но в други години на днешната дата температурата е падала и до минус 5 градуса. Имало е и години на жега до 35 градуса, пак на 26 април.

Снегът днес и сланата утре изобщо не са изненади по това време. Историята помни през април и градушка с размера на яйце, ураганен вятър, носещ пясък от Сахара, дебел сняг в градовете и наводнения от силни дъждове и снеготопене.

В страната

Днешният ден беше белязан от бурен вятър и сняг. Километрични опашки се образуваха по пътя за Банско, където имаше и виелица. Дори и големите гуми на камионите не могат да се справят с изненадалия ги сняг. Автобусите закъсняваха с по час.

Късмет имаха хората, които все още не са сменили зимните гуми с летни. Или тези с мощни джипове. Надеждите са в покачването на температурите, за да не се стигне до поледици.

Бурен вятър в Пловдив събори дървета и мазилки от сгради. Поривите на вятъра изтръгнаха с корените голяма липа в близост до пешеходна пътека. За щастие заради студеното време в района не е имало хора.

Цял ден из града вятърът носеше откършени клони и листа. В центъра се отрони и мазилка на къща. Мястото беше отцепено.

Преди Великден ще има повече слънце. На Възкресение Христово ще започне захлаждане и ще вали на много места.