На Възнесение, тази нощ, ни напусна Нери Терзиева. 70-годишната журналистка е починала внезапно в пловдивска болница.

Медийната гилдия ще помни Нери с честността, достойнството и професионалните стандарти, с които създаде журналистиката между две епохи.

„Тя успяваше не само да сглоби формати и да наложи стандарти, а нещо доста по-безценно, мисля си, тя успя да сътвори, да създаде цяло едно поколение - тогава много млади, днес вече не, журналисти, които се движехме по тези стандарти, което е смятам наистина безценно“, споделя Константин Каменаров.

„Това е човек, който се цитира. Сега, когато имаш някакъв казус и се чудиш как да постъпиш в професионален план и веднага се сещаш и казваш: „Тук Нери би направила еди-какво си". Това е, това е мисията в живота й“, казва Радина Червенкова.

Въпреки че отдаде част от професионалния си път на пиара и беше прессекретар на президента Петър Стоянов в петгодишния му мандат, Нери Терзиева заедно с Асен Агов ще останат лицата емблема на "По света и у нас" и на "Екип 2" в БНТ.

Нери беше и ще остане създател и програмен директор на "Ефир 2".

„Всички бяха котета! Момчета, момичета - всички бяха котета! Коте - това, коте -онова! Сега, дали не се е сещала за нечие име понякога - не знам, но котета и майка котка!“, спомня си Каменаров.

„За нея бяхме нейните деца и в същото време тя никога не си позволи нито един от журналистите, които отразяваха Петър Стоянов да им каже: „Не го питайте това“. Как да не я запомниш“, казва Силвия Великова.

В Народното събрание почетоха паметта на Нери Терзиева с минута мълчание.

„Това, което искам да й кажа и съм сигурна, че тя ще ме чуе, първо да й кажа едно огромно благодаря и зная, че ще продължа да я питам. Искам отговори“, казва Радина Червенова.

„Искам да ѝкажа да си дойде. Просто има още работа за вършене“, споделя Силвия Великова.