Кръгла маса за развитието на обществата, миграцията и малцинствените групи в рамките на ЕС събра журналисти и студенти. Институциите на ЕС и държавите членки в глобален план заедно предоставят най-много помощ на нуждаещите се страни.

Целта на дискусията е да представи медиите като „мост” между хората и институциите за по-добро разбиране на съвременните теми и търсене на решения на проблемите, които ги съпътстват.

Важно е хората да бъдат информирани, че България, като член на ЕС, отделя пари от своя бюджет за т.н политики за развитие. „Никой от нас не се интересува какво става с тези пари, къде отиват те там и защо всъщност се случи тази мигрантска вълна. Дали пък част от тези пари не отидоха не по предназначение?”, запита директорът на „Джендър проект в България Станимира Хаджимитова.

Организацията подпомага младите студенти с онлайн курсове, а след приключване на курса, студентите заминават за страните, от които масово има мигрантски поток или отиват в страните от Южна Европа където мигрантите пристигат. Целта – да отразят истинските проблеми на терен: „Малко са българските медии, които имат финансовата възможност да преодставят такова посещение, да го финансират, за да получим информация от самото поле”.

Връзката между средствата на ЕС, медиите и глобалните проблеми е изключително тясна, но слабо видима, коментира експертът по международна журналистика проф. д-р Мария Нейкова от Софийския университет.

За нея недостатък е липсата на универсален поглед в света към случващото се: „Това е все едно да разбираме в България какви са проблемите на Северозападна България, да знаем колко е беден… По същия начин, ако имаме универсален поглед ние ще знаем защо е важно да кажем на Африка да се помага, макар че България не е от страните, които помагат в Африка”.

Хората първо трябва да се заинтересоват от събитията в собствената им държава и посредством това да се запознаят и с проблемите в останалите страни, тъй като нито могат да разберат хората в подобна ситуация, нито могат да им съчувстват, коментира проф. Нейкова.

По думите ѝ държавните политики също имат влияние върху информираността на хората.

„Необходимо е да помагаме на ученици, студенти, млади хора и цялата наша публика да разбират съвременния свят. Да пречупват своя живот, своите проблеми своите страхове през това, което реално се случва. Те биха могли да получат повече ползи от общуването си с различните хора”, допълни проф. Петранка Филева от СУ. По думите ѝ твърде често у нас миграцията и малцинствата се оказват теми табу.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!