Ново забележително постижение за bTV. Журналистът и водещ на знаковото обзорно предаване „120 минути“ Светослав Иванов беше обявен за носител на голямата награда за телевизионна журналистика „Свети Влас“ за 2024 г.

Церемонията по връчването на призовете се състоя за 14-а поредна година. Победителите бяха определени от жури в състав с председател доц. Георги Лозанов и членове - Иван Гарелов, Копринка Червенкова, Стефан Димитров и Антоний Георгиев.

Светослав Иванов не успя да присъства лично на награждаването, но във видеовръзка той благодари за високата награда и се обърна към своите колеги с предупреждение, че предстоят сериозни промени в света и медийната област, което още повече ще размие границите на истина и лъжа.

„Тази година е особено важна за Европа и особено важна за нас медиите. Медиите са огледало на това, което се случва в обществата ни навсякъде - не само в нашия регион, но и в по-голямата част в Европейския съюз. Ние имаме сходни предизвикателства. Преминаваме през времена на големи промени, но това, което е важно да запазим в себе си и този океан от дезинформация и разделение в обществата ни, е именно тази роля на пазители. Това е не лесно“, отбеляза журналистът.

„Не само заради политическия хаос и разделените общества, войните и поляризацията, на хоризонта се задава нова технологична война от промени, която ще премине през начина, по който хората консумират информация. Тази нова вълна ще се блъсне в медиите със страшна сила. Знаете, повече от година "Мета" вече се опитва да се дистанцира от новинарското съдържание, но така и няма рецепта срещу манипулацията“, каза още Светослав Иванов.

Той обърна внимание на дигиталното пространство и новините в него.

„Нещо повече - моделите, по които търсихме информация във виртуалното пространство, ще претърпят големи промени. От клик върху линкове и сравняване на различни източници, вървим към все по-масово обобщаване и измиване на информацията, която ще идва във вид на готови отговори, миксирайки чуждо съдържание, писано с различни мотиви“, допълни водещият на „120 минути“.

По думите му това ще направи все по-трудно разграничаването на истина от лъжа. Светослав Иванов отбеляза, че това ще създаде проблеми на създателите на съдържание, независимо от мащаба - както за големите медии, така и за сайтовете, защото трафикът към тях ще намалее значително, а тяхното съдържание ще бъде използвано от големите езикови модели.

На глобално ниво това ще е огромен юридически и финансов казус. Това ще е тема, която ще ни занимава все повече и повече, посочи той.   

Водещ на церемонията на наградите „Свети Влас“ бе журналистът Бойко Василев.

Кой е Светослав Иванов?

Светослав Иванов е журналист и водещ на знаковото обзорно актуално предаване „120 минути“ по bTV. Автор е на едни от най-значимите български документални филми за Близкия изток от страни като Ирак, Афганистан, Иран, Либия, Палестина, Израел, Ливан и много други.

Носител е на множество престижни награди, сред които „Робер Шуман” на Европейската комисия за разследването „Полумесец в Короната” за ислямистките движения в Лондон, награда от Съюза на българските журналисти (СБЖ) за принос към телевизионната журналистика през 2016 г., трикратно е обявен за „Репортер на годината” от колегите си в bTV – през 2008, 2009 г. и 2012 г.