Напрежението заради чумата в Странджа остава. Селектирани породи са застрашени от гладна смърт заради карантината, твърдят стопаните им.

Пламена Кунева и семейството й отглеждат една от изчезващите породи у нас. След 17 години селекция са на път да изгубят животните.

„Тази препоръка продължава да стои – животните да са на оборен режим или, както моите, в електропастири, да не излизат навън на паша, тези животни започват да слабеят и ще започват да умират", каза Пламена Кунева.

Тя е ветеринар и чака резултата от вторите проби. С обезщетенията платили едномесечната храна на 300 овце и са пред фалит. Казва, че регионът е беден и след като се случи това – всичко свършва.

Карантината в региона ще бъде свалена, когато излязат резултати от вторите проби, и то само ако всички са отрицателни. Това ще стане най-рано в началото на септември, научи bTV от свои източници в Агенцията по храните.

В очакване на резултатите от пробите животновъди от района протестираха и днес.

Те затвориха пътя Елхово – Шарково и поискаха оставка на министъра на земеделието Румен Порожанов и цялото ръководство на Българската агенцията за безопасност на храните (БАБХ).

Чума в Странджа няма, а над 4000 животни са избити без положителна проба и без причина, твърдят животновъдите. Аргументът им е, че месеци, след като БАБХ обяви заразата, няма животно, починало от болестта.

Заради карантината стопаните хвърлят стотици литри мляко и не могат да продават животните си, които стоят затворени.