Животът на бъбречно трансплантираните е поставен под риск заради заповед на министъра на здравеопазването Петър Москов. Нова наредба забранява на нефролозите у нас да прилагат специализирана терапия на пациенти, чиито тела отхвърлят присадените им органи, научи bTV.

Към настоящия момент около 1000 души чакат и имат нужда от бъбречна трансплантация. 20 процента е рискът, който съществува след трансплантацията органите на пациента да започнат да се отхвърлят от организма му. Затова е необходима специална терапия, която се извършва от нефролозите. До този момент.

Какъв е проблемът обаче? Според нова заповед на МЗ тази специална терапия вече би трябвало да се извършва само от анестезиолози. Ако се вземат под внимание тези 20 процента, излиза, че животът на 200 души е в риск, алармират нефролозите.

Рамис Талипов е един от 65-имата пациенти, които са получили нов бъбрек през миналата година. Донорът е сестра му. Организмът му обаче започва да отхвърля присадения орган. Нуждае се от терапия чрез плазмафереза, за да задържи бъбрека. „В клиниката вече не може да се прави тази плазмафереза. Тази новина направо ме съсипва. Искам да я направя, обаче на клиниката просто е забранено”, споделя той.

Става въпрос за Клиниката по нефрология и трансплантация в „Александровска болница”. Място, в което този вид терапия се практикува от 35 години.

Последствията за бъбречно трансплантираните ще са с катастрофални резултати, тъй като болните вече ще се лекуват само от анестезиолози без професионална компетентност в областта, алармират от Българското нефрологично дружество.

„Те искат да се възползват само от финансовата страна. Плазмаферезата ще се плаща. Сумата е доста, защото тя е доста скъпо струваща. Извеждането от едно място на друго по неоправдани причини и неоснователни, от професионална гледна точка, е чисто недопустимо”, обясни проф. Емил Паскалев.

bTV потърси здравното министерство с въпроса какво е наложило промяната в изискванията за прилагане на плазмафереза вече да се извършва само от анестезиолози. Не получихме отговор. Вместо това от ведомството разясниха при какви други случаи се провежда това лечение. От министерството отбелязват още, че редица болници у нас вече покриват новите условия.

Към момента терапия с плазмафереза имат право да извършват само болниците - ИСУЛ, „Майчин дом” и „Св. Георги” в Пловдив.