Народното събрание прекрати пълномощията на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов.

Това стана, след като Мартинов сам се отказа от депутатското си място заради скандала „Суджукгейт”.

За оставката му гласуваха 170 депутати, трима бяха против, а седем се въздържаха.

В петък главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи имунитета на депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Цацаров обяви, че Мартинов е злоупотребявал с името на премиера Бойко Борисов и  е упражнявал натиск върху бизнесмени и органи на държавната власт в Добрич. Използвайки името на Борисов, депутатът се е сдобил и с 4 тона суджук, а нито един суджук не е стигнал до министър-председателя, уточни Цацаров.

Борисов поиска смяна на цялото ръководство на ГЕРБ в Добрич. Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов обяви вчера, че Мартинов се отказва от депутатското си място, за да не пречи на разследването, но най-вече, за да „не руши авторитета на партия ГЕРБ и авторитета на министър-председателя Бойко Борисов".

На мястото на Живко Мартинов в парламента трябва да влезе следващия в листата на ГЕРБ в Добрич – Живко Желязков от село Победа, но по неофициална информация той ще се откаже и в Народното събрание ще влезе Даниела Димитрова.

От партия „Воля” на разследвания Веселин Марешки, който е със снет имунинет, предлагат имунитетът на депутатите да отпадне със законови промени. Те обаче нямат подкрепата на другите политически формации в парламента.