Започна разпита на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев в Комисия за противодействие на корупцията (КПК).

„Ще получите отговори на всички въпроси. Имайте търпение“, бяха единствените думи на Живко Коцев при влизането му сградата.

Според прокуратурата Коцев доброволно е поискал да бъде защитен свидетел по разследването, по което бяха задържани бившият шеф на митниците Петя Банкова и сочения за контрабандист Стефан Димитров. Те са обвини за участие в организирана престъпна група за контрабанда.

Пред депутатите от специално създадената да разследва случая комисия председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че аферата е разработвана повече от 9 месеца.

Според него задържаните Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов-Паскал, са имали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система.

Снимка: БГНЕС

Срещу помощта в каналите, те им предоставяли скъпи подаръци. Организираната престъпна група успявала да работи на девет от най-важните гранични пунктове.

По думите на Тончев акцията на ДАНС е започнала още преди 2 години, но за нея не е знаел никой от два кабинета по това време. Според председателя на ДАНС около 10 съдии, следователи служители на МВР и прокурори са подпомагали дейността на този канал.

ДАНС започва разработка по канала още през 2022 година. Тогава в контраразузнаването се получава оперативна информация отвън. Службите установяват, че Димитрови се познават с Живко Коцев още докато той е бил началник на националната полиция.