Анкетата на Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии” в българските училища е минала през петима просветни министри. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV изпълнителният директор на фондацията Живка Маринова.

„Заповед за забрана на тази анкета нито някой директор е видял, нито самата аз видяла”, подчерта тя.

„Аз не мога да отговарям за това, че министрите не са прочели какво пише в анкетата. В нея няма абсолютно нищо от това, което се твърди – нито дрешки, нито суичърчета, нито тоалетни”, каза Маринова.

Тя призна, че не знае дали анкетата ще продължи. „Това е доброволна анкета, няма институция, която да задължи което и да е училище, който и да е училищен директор да я попълни. Съдействието на министерството е дотолкова, доколкото я качва на сайта на инспекторатите, откъдето училищата получават информация за тази анкета”, уточни Маринова.

„Министерството нито задължава, нито ангажира училищата”, категорична беше тя.

Маринова подчерта, че целта на фондацията е да работи за равнопоставеност на половете. „Финансираме се с европейски проекти.  Почти всичките ни проекти са свързани с българските училища. Това нито е първият, нито ще е последният проект, по който работим. Конкретно тази анкета се провежда още от 2012 г.”, допълни тя.