Паркингът на Симеоновския лифт е единственият път, по който може да стигнете до комплекс „Витоша парк“. Днес собственикът на паркинга – „Витоша ски“, започна да поставя ограждения около имота си. Така единственият вход до жилищния комплекс може да остане блокиран и достъпът до домовете на около 400 семейства да бъде невъзможен.

Снимка: bTV

„За мен това е някакъв пълен абсурд! Не знам как може в XXI век, ние сме си купили апартамент с Акт 16, три години по-късно разбирам, че някой ми затваря входа и че не мога да си вляза в имота!“, възмущава се Ваня Кировa, собственик на жилище във „Витоша парк“.

Снимка: bTV

От район „Витоша“ съобщиха, че става въпрос за спор между частни субекти, в който Общината не може да вземе страна.

От общинската администрация припомнят, че теренът, върху който е изграден комплексът, не е в регулация и разрешение за строеж е дадено от тогавашния главен архитект на столицата.

Снимка: bTV

До този момент достъпът до комплекса е ставал по силата на договор за право на преминаване между строителния инвеститор и „Витоша ски“.

„С анекс към този договор за осигуряване на временно право на преминаване е коригиран договорът, по-точно е допълнен, и там пише, че договорът е валиден до учредяването на постоянно право на преминаване от Столична община“, посочва Павлина Милошева, адвокат, представляващ живущите в комплекса.

bTV научи от свои източници, че фирмата, която се грижи за плащането на таксите за преминаване през паркинга, е преустановила паричните преводи от поне две години. Това бил и един от мотивите на „Витоша ски“ да започне заграждане на имота си.

Снимка: bTV

От фирмата не пожелаха да застанат пред камера.