Жителите на община Самоков настояват за спешен ремонт на стената на язовир Бели Искър. Уведомили са властите, че е опасна още преди 6 години.

От Министерството на регионалното развитие съобщиха за bTV, че стената е технически изправна и безопасна, но има нужда от реконструкция, която ще започне догодина.

Язовир Бели Искър събира 20 на сто от питейната вода на София. Язовирната стена е строена през 1939 г. от зидария, бетон и основа от здрав гранитен камък. Години по-късно е направена облицовка от 60-сантиметрови гранитни плочи.

Стената обаче не отговаря на модерните изисквания за противоземетръсно строителство.

"Може в един момент, поради земетръс или силна лавина, да падне и цялото село ще замине”, каза Иван Терзийски, председател на Обществения съвет за спешен ремонт.

Едва миналата седмица след срещата на представителите на комитета с главния прокурор, министър-председателят разпореди ремонтът да бъде направен веднага.

„Беше много странно и за нас да се види на кого е ангажимент – на концесионера, на държавата ли? Така че, тези договори, които са подписвани, когато е давано на концесия, никой не ни е уведомявал нас, за да знаем кой какви ангажименти има”, заяви кметът на Самоков Владимир Георгиев.

Язовирът се стопанисва от Софийска вода. Подводен оглед на стената се прави на всеки три години. bTV разполага с кадри от последното обследване, правено през 2015 г.

От Софийска вода са наясно, че стената е остаряла, затова държат язовира и наполовина пълен.

„Така изчислената стена не може да издържи при пълен язовир на степента на земетръс, която е вероятна в този район”, обясни Станислав Станев от Софийска вода.

Вододайната зона на практика е недостъпна. През лятото може да  стигнете до нея от Якоруда или през връх Мусала. Ако тръгнете от Бели Искър, ще ви спре полиция.

Когато падне още повече сняг, язовирната стена ще се охранява със ски и със шейни.

Съоръжението не е оборудвано и със система за ранно предизвестяване.

Сега на обекта функционира жива система за предизвестяване. Казва се Джеси.