Протест провеждат жители на шуменското село Мaдара. Хората от селището искат собствено финансиране, независимо от общинския бюджет. 

Снимка: btvnovinite.bg

Улиците в Мадара са прокопани за полагане на канализация, която заради липса на пречиствателна станция не се използва, а след това асфалтът не е възстановен.

Кметът на селото Неделчо Неделчев, казва, че това е само един от проблемите за чието решаване са нужни пари, а от община Шумен финансиране няма.

Снимка: btvnovinite.bg

„Тези улици се нуждаят от основен ремонт, не говорим за закърпване, просто полагане на нова настилка. Мадара до 2009 г. е имало самостоятелен бюджет и от този момент, откакто нямаме бюджет, абсолютно нищо не е свършено в Мадара“, казва Неделчев.

Искането за самостоятелен бюджет на село Мадара изкара жителите му на протест.

Снимка: btvnovinite.bg

„Важно е да се чуе, да се дадат средства от общината за Мадара, щото Мадара е неслучайно село, трябват пари, нещо да се направи в Мадара“, категорична е местната жителка Недка Цветкова.

„На първо време инфраструктурата трябва да се подобри, не може всичко което е направено по време на комунизма да стои по този начин“, допълва Божидара Руменова.

Снимка: btvnovinite.bg

От община Шумен казват, че Мадара няма как да има собствен бюджет, защото  няма решение за това на общинския съвет, а и старите банкови сметки на кметството са закрити.

Протестът в Мадара бе подкрепен и от Сдружението на кметове на кметства в България.