Маскираните "наказатели" или какъв е символът на черепа, забелязан на татуировки и тениски на провокатори на конференцията на ГЕРБ и на протестни акции? 

Снимка: btvnovinite.bg

Черепът, татуиран на лявата ръка на задържания за агресията срещу журналиста Полина Паунова, не остава незабелязан. Татуировка на това място е рядко срещана, предимно там си я правят артисти и спортисти, разказва татуистът Жельо Ангелинов.

Снимка: btvnovinite.bg
Според Ангелинов такава татуировка и само на това място, определено показва нещо и може да е символ на някаква принадлежност. „Предполагам, че може човек, който иска да виждат другите, че ползва силата на символа, който е сила и страх“, допълва татуистът.

Снимка: btvnovinite.bg
Символът се забелязва и на тениската на друго момче, присъствало на събитието в „София Тех Парк“. Изображението е знакът на американския супергерой наречен „Пънишър" или в превод „Наказателя" от комиксите на „Марвел“. Излиза за първи път през 1974 г., но добива голяма популярност, след като е пресъздаден във видео игра, разказва Рубен Лазарев, който е фен и колекционер на графични романи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Основната идея на „Пънишър“ и на черепа е раздаване на правосъдие. Тази игра е кървава и груба игра. Смея да предположа, че хората, които харесват героя се възползват от възможността да се обединят под някакъв знак, за  оправдаят своята агресия. Един начин хората с конкретни интереси да бъдат обединени“, коментира Лазарев.

Снимка: btvnovinite.bg

Героят на „Наказателя“ е бивш военен от американската армия. Днес изображението на черепа с издължените зъби може да се види на нашивки, бронежилетки, бронирани машини.

„Едни пораснали деца, които харесват черепа като символика, конкретният череп той е свързан с тяхното детство - комиксите, видеоигрите и изведнъж става част от живота им“, смята Рубен Лазарев.

Комиксът е пресъздаден в сериали и филми. В Съединените щати знакът попада и в емблемите на бели расисти и неонацисти. У нас - в най-популярното място за комикси в момента, "Наказателят" е изкупен.