Пореден протест в столицата. Жители на квартал „Стрелбище“ се опасяват, че десетки дървета и зелени площи ще бъдат унищожени, за да се изгради нова детска градина.

С викове „Искаме природа, не искаме бетон“ протестиращите завиха, че проектът не е обсъден с тях. Така повече няма да имат пространство за игра на децата им и предлагат за строеж празни парцели в съседство.

Стоян Христов живее повече от 35 години в квартала. Научава за строежа от социалните мрежи. Твърди, че не е имало диалог с жителите на  района.

„Целият квартал и от съседните райони се събират тук. Когато децата свършат училище или детска градина, идват със своите родители или самостоятелно. Това е пространство, на което разчита всеки един жител на квартала да се чувства спокоен и да диша чист въздух“, казва той.

„Искаме само да запазим зеленината, която е наследство от нашите родители. Те общо са решили, че това пространство трябва да остане за поколенията.”

Родителят Елеонора Димитрова заяви, че разбира нуждата от детски градини, но и необходимостта от зелени площи. „Ние не сме против детски градини, искаме две-три дори, защото наистина има нужда от места за децата ни. И аз съм с бебе. Но тук играят много деца, не искам да и разрушават това, на което имат право”, казва тя.

На първата копка на градина днес дойде и кметът на район „Триадица” Димитър Божилов, който защити решението си.

„На първо място, тук няма да се строи минна кариера или жилищна сграда, тук ще се построи една сграда на два етажа, с 8 помещения за деца, детска градина, заобиколена от дървета и две спортни игрища, за които бях помолен от хората да останат в същия парцел. Аз съм уважил това искане“, казва той.

Кметът пояснява също, че за реализацията на този проект не се изисква обществено обсъждане.