Напрежение в старозагорското село Калояновец заради подвижен екарисаж – хората се оплакват от непоносима миризма, която според тях е резултат от изгарянето на труповете на мъртви животни. Местните обмислят протести и настояват инсталацията да бъде преместена вън от селото.

В Калояновец живеят над 1000 души.

Задушливата миризма се усеща най-вече рано сутрин и късно вечер, обясняват местните и казват, че идва от инсталацията в края на селото.

Управителят на инсталацията твърди, че съоръжението няма как да замърсява, защото е снабдено с предпазна вата, която обезврежда дима и миризмата.

Подвижният екарисаж има всички необходими разрешения за работа. Правени са проверки от РЗИ и от Агенцията по храните – няма констатирани нарушения.

Хората в селото обаче организират подписка за преместването на инсталацията.

Това е възможно, потвърждава и управителят на подвижния екарисаж, но по закон инсталацията има договор с Агенцията по  храните да реагира до 48 часа на сигнал за мъртво преживно животно на територията на шест области.

Кметът на Калояновец е изпратил писмо на собственика на имота, където е поместен подвижният екарисаж – в устен разговор стопанинът му е съобщил, че за да разтрогне договора за ползване на земята са му необходими два месеца.