Неделно недоволство в столичния квартал "Младост".  Жителите на 4 блока с над 400 апартамента излязоха на протест заради забавена процедура по санирането на сградите, в които живеят.

Снимка: БГНЕС

Недоволството на гражданите от блокове 451, 457, 213 и 220А е предизвикано от решението на новоизбрания кмет на общината арх. Стефан Стефанов, който според тях решава, че трябва наново да започне конкурсът по избор на фирмите за саниране.

Снимка: БГНЕС

Протестиращите подчертават, че не симпатизират на нито една политическа сила и протестът им не е политически – за тях е важно администрацията де се води главно от интересите на гражданите и да не ги бави излишно.

Снимка: БГНЕС

Сред инициаторите на протеста е Валентин Костов, член на УС на Сдружението на собствениците в блок. 451. Той разказа, че сдружението е създадено преди 5 години именно то е иницииирало участието в Националната програма за енергийна ефективност. Още същата година общината е сключила договор за обследване на блока, като е изготвен необходимият паспорт.

След многократни срещи с районната администрация, живеещите в петте входа на блок 451 свикват общо събрание. „Очаквам, че районният кмет Стефанов ще се появи на това събрание, защото е уведомен писмено“, каза Костов.

Междувременно районният кмет арх. Стефан Стефанов заявява в отворено писмо до медиите по случая, че обществената поръчка за санирането на блоковете не е приключила. Дейността на комисията ще изготви доклад до 13 март.

Жителите обаче не са съгласни с казаното и се мотивират с това, че след като Стефанов е бил главен архитект на района при предишните двама кметове, би трябвало да е запознат с проблема.