Жители от столичния район „Красна поляна“ отново излязоха на протест с искане за незабавното премахване на т. нар. „Виетнамски общежития“.

Както и при предишни свои демонстрации, недоволните граждани блокираха кръстовището на бул. „Никола Мушанов“ и ул. „Добротич“, като пропускаха само автобуси, линейки и пожарни. Впоследствие протестът премина в шествие, което завърши на кръстовището на булевардите „Вардар“ и „Възкресение“.

Районният кмет Иван Чакъров увери, че проблемът може да бъде решен през 2019 или 2020 г.

Преди демонстрацията днес беше разпространен специален видеопризив, а в квартала бяха разлепени над 3000 плаката.

Жители на района се оплакват, че вечер не се диша от дим, който идва от общежитията, защото обитателите им се топлят на печки с дрехи, стара дограма и боклуци.

Снимка: bTV

Има обаче и хора, които мислят, че мръсният въздух е измислица, а целите на протеста са користни – собствениците на жилища искали да повишат цените им.

Според кмета на района мръсен въздух има и по въпроса се работи, но поетапно.

„Със сигурност тази година ще махнем 12-и блок, който се подготвя за събаряне. Търсим жилища. Засега са останали там 20-ина семейства“, каза Чакъров.

Протестиращите обаче искат конкретна дата от общината за окончателното премахване на общежитията и затягане на контрола какво се гори там.

Вижте повече във видеото: