Протест блокира движението на околовръстния път на София по обед. Поводът - недоволство срещу решението на район Младост да изгради парк "Изток" върху терените на жителите на Горубляне.

Протестиращите настояват паркът да бъде изграден по поречието на река Искър, където земите са държавни и няма да се налага да се изплащат обезщетения.

Те казаха, че имат данни за искани други подкупи от арестуваната кметица Десислава Иванчева, но не разкриха повече подробности.

В момента наследниците на имотите нито могат да се разпореждат с тях, нито получават обезщетение. „Общината, ако реши да ни обезщети трябва да плати милиард, общината няма такива пари и е глупаво да се дават, има парк на държавни и общински терени”, посочи Иван Димитров.

Анани Тошев допълни, че землището на Горубляне от 18 хиляди декара 10 хиляди са застроени. По думите му държавата признава правото на собственост, но отказва да обезщети.

Протестиращите смятат, че са в правото си да бъдат обезщетени, защото държавните предприятия и жилищните блокове, построени на техните земи, отдавна са частна собственост.