Пореден ден протести в Айтос след тежката катастрофа, при която загинаха баща и двете му деца.

Жителите на Айтос и околните села настояват за изграждане на обходен път така, че тежкотоварният трафик да не минава през центъра на Айтос.

Протестиращите отново блокираха пътя.

В скръб и тишина е потънало родното село на загиналия в катастрофата Нури и двете му деца.

„С моите деца играеха тук… А сега ги изгубихме! Много ни е тежко на нас, много ни е тежко! Друго не искаме от държавата… Други семейства да не горят, защото това е ужасна работа!“, казва Ереджеб Якуб, роднина на загиналите.

Снимка: Лора Стаматис

В Речица и другите села местните събират подписка за обходен път.

Жителите на вилната зона над Айтос още преди година са изпратили писмо в Пътната агенция с искане за ограничаване на скоростта. Част от отсечката е пропаднала.

От Пътната агенция отговориха за bTV, че след катастрофата преди година са направили оглед и са дали предписания за изграждане на легнали полицаи, пешеходни пътеки, сигнализация, както и да се изготви проект за организация на движението.

„За изпълнител на всички мерки в протокола е посочена община Айтос. На огледа не е обсъждан въпросът за изграждане на обходен път на гр. Айтос“, казват от АПИ.

Снимка: Лора Стаматис

Експерти по пътна безопасност са категорични, че организацията на движението и инфраструктурата е неподходяща. 

„Там има едно кръстовище, точно на мястото на зоната на инцидента, което е изключително опасно, което е саморегулиращо се. След това самото място е завой, където има направена изкуствена неравност под формата на пешеходна пътека, които ние оценяваме, че са допринесли за влошаването на нещата при настъпване на пътния инцидент“, посочва Диана Русинова, експерт по пътна безопасност от „Европейския център за транспортни политики“.

Оказва се, че по закон не ДАИ трябва да следи за товара на камионите, а полицията.

Не получихме отговор от Пътната агенция какви мерки ще предприемат.

Междувременно, 17-годишният ученик, пострадал тежко при катастрофата, е излязъл от кома. Ще му трябва още много време, докато се възстанови, казаха за bTV от областната болница в Бургас.