Тежка катастрофа с две жертви и трима ранени е станала край Ябланица. Челният сблъсък между лек автомобил и патрулка се случва днес по обед.

Мъж и жена загинаха, а трима полицаи бяха ранени в тежкия инцидент на пътя София-Варна, на метри от разклонението за Варна и Русе. Униформените служители са откарани във Военномедицинска академия в столицата. Единият от тях е с опасност за живота.

„Като погледнах, разбрах, че полицейската кола е идвала от Златна Панега, а тази е била в момент на изпреварване, но полицаите са нямали къде да отидат, отидоха в аварийната лента в края, но ударът беше силен”, разказва очевидецът  на катастрофата Димо Маринов.

В полицейския автомобил пътували трима полицаи от управлението в Ябланица, а в другата кола с варненска регистрация – 68-годишен мъж и жена на 66. 

„Ние им оказахме първа помощ, напръскахме ги с вода, изкарахме ги от колата, някои преминаващи спряха, помогнаха хората”, разказва Димо Маринов.

„Беше една възрастна дама, закарахме я тука под сянката, каза, че я боли в областта на корема, имаше кръв по лицето, беше пребледняла,  а пък двамата полицаи бяха буквално осакатени”, спомня си очевидецът.

Шофьорът на варненската кола е изваден от пожарникарите половин час след катастрофата. Той умира на път за болница, впоследствие в болница издъхва и спътницата му.  С тежки травми на краката полицаите са откарани в столична клиника.

Предстои да бъдат изяснени причините, довели до тежкото произшествие. По първоначални данни, водачът на  автомобил „Рено Меган“ е загубил контрол над автомобила, навлязъл е в насрещното платно  и е последвал челен удар с полицейския „Опел Астра“. 

Снимка: btvnovinite.bg

Отрицателни са пробите за тестване на алкохол на тримата полицейски служители, взета им е кръвна проба за анализ.

По случая е образувано следствено дело. Засега полицаи отказват коментар за причините за катастрофата.

Близо пет часа, докато траеше разследването и колите бяха изтеглени,  движението се отклоняваше през близкия  паркинг.