40 вдъхновяващи лектори в разговор за проблемите, възможностите и стереотипите за жените в бизнеса. Събра ги най-големият онлайн медиен портал в България Dir.bg в международен форум на тема "Насърчаване на женското предприемачество". Инициативата бе подкрепена от bTV Media Group.

Снимка: bTV

„Смятам, че ако не просто говорим, а работим заедно за преодоляване на стереотипите, всякакви различия и всякакви пречки ред развитието на всеки човек ще бъдат премахнати“, каза главният оперативен директор на bTV Media Group Господин Йовчев.

Модератор на първия панел от форума бе Милена Стойчева, изпълнителен директор на Junior Achievement Bulgaria. Водещи лектори в него бяха Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите, и Евелин Регнер - член на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.  

Освен тях, участие в последвалата дискусия взеха Жанет Захариева, председател на Сдружение "Дамски форум", Лидия Шулева - член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), и Пламена Чернева - основател и изпълнителен директор на WonderCoders.

Снимка: bTV

"Ясно е, че трябва да се инвестира в сферите, където жените са най-активни, да се финансират инициативи, да се поеме рискът да се дават гаранции чрез Европейската инвестиционна банка. Има фонд, който е на стойност над 300 милиона евро, за насърчаване на равенството между половете. Ние се борим, за да докажем, че този начин на мислене - за равенството между половете е ключов параметър в цялата програма Invest EU. Тогава можем да постигнем успех и тогава можем да се фокусираме върху това къде трябва да отидат средствата", каза Евелин Регнер.

Снимка: bTV

Освен тях, участие в последвалата дискусия взеха Жанет Захариева, председател на Сдружение "Дамски форум", Лидия Шулева - член на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ), и Пламена Чернева - основател и изпълнителен директор на WonderCoders.

Модератор на дискусията "Преодоляване на стереотипите, психология на предприемачеството и изграждане на устойчивост за жените-предприемачи и инвеститори" бе Михаил Петров, изпълнителен директор на Schwarz IT Bulgaria, а водещ лектор - главният оперативен директор на bTV Media Group Господин Йовчев.

Главният оперативен директор на bTV Media Group отбеляза, че бизнес пейзажът, в който работим през последните няколко години се е променил драстично, заедно с нагласите към традиционните начини за правене на бизнес.

„Безспорен факт е, че жените носят висока възвращаемост за инвестиции от различен мащаб и порядък, играят роля в справянето с глобалните предизвикателства като климатичните изменения и много други. Овластяването на жените като предприемачи и лидери, подкрепата към тях при стартирането и разширяването на бизнес се отразява здравословно върху обществата и икономиките“, посочи Йовчев.

Снимка: bTV

„Усеща се траен недостиг на жени на ръководни позиции в различни индустрии и държави, където броят на заетите е далеч от равен, въпреки възходящата тенденция. Освен това жените са свръх представени в поддържащи функции като администрация, докато на висши ръководни позиции мъжете имат по-изразено представителство“, каза още той.

Във фокуса на сесията "Равенството между половете и насърчаване на женското предприемачество: Аргументи за по-сериозната роля на жените в бизнеса" бе, че разнообразието в бизнеса, включително разнообразието на половете, е ключово за постигането на успех в днешната динамична икономика. Модератор на панела бе доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопански факултет на СУ "Св. Климент Охридски", а като водещ лектор думата имаше Наталия Олсън, директор правителствен сектор в "Plug and Play". Участие в дискусията взеха Бойко Таков - председател на ИАНМСП, Жаклин Цочева - директор "Корпоративни комуникации, регулаторни въпроси и устойчиво развитие" в Кока-Кола ХБК България, Зорница Русинова - председател на Икономически и социален съвет.

„От финансиране до менторство: подкрепа за жените в бизнеса. Ролята на жените - инвеститори за по-приобщаваща бизнес среда” беше темата на четвъртия панел на форума, организиран от DIR.BG. В него основен говорител бе Елена Николова, community Director в SEO Angels и с участието на модератора - Бистра Кирова, управляващ партньор в Sofia Angels Venture, Делян Ганев, партньор в Morningside Hill Capital Management, Олга Марсенак, съосновател на NASEKOMO, Мария Петрова, ръководител продажби в Nploy.