Женски щъркел се превърна в интернет сензация. Хиляди следят на живо съдбата на птицата, която беше изоставена от мъжкия си партньор.

Тази семейна история започва традиционно за щъркелите. Първо пристига мъжкият, когото екипът на Българското дружество за защита на птиците, кръщава Ростислав и започва да подготвя гнездото. По-късно идва и нежната му половинка, която получава името Снежи.

Всичко това става ясно благодарение на камера, която е монтирана до гнездото им в село Ярлово. Домакин на семейството е Тодор Дишлийски, който от 1982 г. насам е вдигнал 7 гнезда около къщата си.

Малко след като Снежи снася 3 яйца, Ростислав я напуска, а студеното време подлага на ново изпитания бъдещата майка.

„Снежа остана самотна и може би точно тази съдба страшно развълнува хората. Храната, която могат да намерят в тази изключително студена пролет, ние видяхме, че в последните дни на април също заваля  сняг, тя е много малко и именно това е може би причината мъжкият да изостави тази женска и да предпочете някоя друга, с която да отгледа потомство”, коментира Мариана Вълчева от Българско дружество за защита на птиците.

Ростислав все пак се връща от време на време до старото си гнездо, но единственото, което прави е да гони Снежи, за да краде клечки за новия си дом.

За последните 10 дни над 20 хиляди души са посетили видео канала на Българското дружество за защита на птиците в „Ютюб”, за да видят как е героинята в любовната драма.