Възложили сме спешна вътрешна проверка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорният съвет на Касата Жени Начева след извънредно заседание на Надзора заради разрастващия се скандал с дълговете към чужди каси.

„Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни, има съществени разминавания в данните. И във връзка с това сме назначили спешна вътрешна проверка, която ще приключи до понеделник сутринта и ще установи коректните числа“, каза Начева.

По-рано днес от НЗОК изпратиха съобщение до медиите, в което се казва, че „към 31 януари 2018 г. задълженията по исковете на другите държави са на стойност 271 200 хил. лв. Средствата в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. за здравноосигурителни плащания за медицинска помощ по реда на правилата за координация на системите за социална сигурност са в размер на 73 000 хил. лв“. (Вж. данните, изнесени от НЗОК, тук)

Дори проверката да отчете, че има грешки, това няма да се отрази на бюджета за 2018 г., каза Начева.

Възложен е и анализ и механизъм, който да оптимизира сроковете за обработка на исковете за плащанията.

Начева подчерта още, че и данните, които са изнесени за постъпилите жалби, „също не са коректни“. „Всъщност жалби няма, а тези над 600 лица са хората, които са заявили възстановяване на плащанията след лечение в чужбина. Няма нито една жалба, постъпила в Касата от конкретно лице, нито е застрашено лечението на което и да е лице в чужбина“, каза още Начева.

Независимо от всичко Надзорният съвет смята, че всичко това няма да попречи на подписването на Националния рамков договор за 2018 г.

„Това, че има милиони левове задължения не значи, че има проблем или че проблемът не е контролируем. В рамките на тези 73 млн. лв. средства по бюджета на Касата за 2018 г. може да се реализират европейските плащания към други държави от Европейския съюз, без да има напрежение в съответните осигурителни фондове. Те са осигурени със съответните споразумения за разсрочване на плащанията, които НЗОК е подписала със съответните държави. Така че сумата за 2018 г., която е дължима към други държави, е реалистична, контролируема и изпълнима“, коментира Начева.

Няма опасност в чужбина да спрат да приемат български пациенти. „Плащанията през тази година са осигурени със споразумения с другите държави. А всичко, което се установи като разлика между счетоводната и бюджетната информация, ще остане като дължими средства за 2019 г. и следващите години след разговори със съответните осигурителни институции“, каза още Начева.

Скандалът с НЗОК придоби нови размери след вчерашната размяна на гневни писма.

Първо финансовият министър Владислав Горанов заяви в писмо, че не може да си обясни откъде идва драстичната разлика в данните дълговете към чужди каси, след като според данни на шефа на Касата проф. Камен Плочев просрочените дългове към края на януари са за около 133 млн. лв., а според отчета за изпълнението на бюджета към края на януари те са към 7,6 млн. лв.

Последваха писма на Лекарския съюз и на Зъболекарския съюз, вкл. до премиера Бойко Борисов, че призивът на финансовия министър да се прекратят преговорите и да не се подписва рамков договор с лекарите и зъболекарите, докато не се изясни финансовата ситуация в Касата, е противоконституционен. Лекарите и зъболекарите твърдят пред премиера, че осуетяването на подписването на рамковия договор ще доведе до криза в здравеопазването и поредица от протести.

Всъщност дълговете към чужди здравни каси не са тайна. От стенограма от заседанието на Надзора от октомври миналата година е видно, че надзорниците са питали Кирил Ананиев, който по това време е председател на Надзора, какво ще се случи с милионите левове дългове към чужди каси, а той ги определя като „вътрешен дефицит на Касата“.

По информация на bTV проф. Плочев е в болница. В момента Касата няма и подуправител.

В момента НЗОК като администрация работи добре, въпреки че проф. Плочев е в болничен, коментира Начева.