„Кой ще ни даде пари?” – тази фраза, изречена от жена по време на партийна проява в Кърджали през 1991 г., се превърна в интернет сензация.

Голяма популярност доби и останалата част от кадрите, снимани преди 25 години от режисьора Евгений Михайлов. На тях е запечатано как въпросната жена пламенно защитава социалистическата партия.

Екипът ни намери жената – бившата прогимназиална учителка Сийка Бечева, която сега вече е 75-годишна пенсионерка. В студиото на „Тази събота” пък гостува и Евгений Михайлов.  

И при социализма, и при демокрацията многодетното семейство Бачеви са живеели скромно. Сийка е учителка, а съпругът ѝ – милиционер. Имат четири дъщери. Сега, в деня на 49-ия конгрес на БСП Сийка Бечева казва, че още вярва на социалистическата партия, която така пламенно защитаваше преди 25 години.

Бившата учителка и една от дъщерите ѝ и до днес са активисти на БСП и пазят надежда конгресът да възроди столетницата.

25 години по-късно бившата учителка и демокрацията вече са си простили. Отгледала и изучила е децата си.

Сега, въпреки че живее скромно – макар да има 30 години трудов стаж, а пенсията ѝ е едва 120 лв., казва че е щастлива и не тъгува за годините преди 1989.

„Този монолог беше част от предаването , което водя за началото на прехода. След излъчването му в началото на април започна споделянето на клипа. Кадърът се превърна в сензация, сякаш много хора бяха готови да се подиграят с тази жена”, обяснява режисьорът Евгений Михайлов.  

„Кадрите са от юни 1991 г. в Кърджали. По това време във Великото народно събрание вървят дебатите за приемането на новата Конституция, а групата на 39-те напуска в знак на несъгласие. Част от тях тръгнаха да обикалят град по град. Така стигнах до Кърджали”, обяснява Михайлов.

„Йордан Василев, Георги Марков и Стоян Ганев бяха на среща в Кърджали, в театъра, който беше обграден от привърженици на БСП. Страшното беше, че поведението на тези хора (привържениците на левицата – б.ред. ), беше резултат от насъскване от страна на БСП. Заради смяната на имената на българските турци, тогава ние бяхме наричани турци с фесове, а БСП бяха националисти и патриоти”, продължи Михайлов.  

По думите му обаче въпреки пламенната защита, която Сийка Бечева прави на БСП, човек трябва да си дава сметка, че това не е партия на обикновените хора, а на олигарсите и големи бизнесмени, които са произлезли от нея.

„Г-жо Бечева, вашата младост и младостта на моите родители отиде за благоденствието на вождовете на партията, която защитавате, знаете ли това нещо?”, така си представи Евгений Михайлов думите, които би казал на Сийка Бечева, ако я види днес.