Подобрява се състоянието на пациентката, на която беше трансплантиран черен дроб във Военномедицинската академия в София. Животът й спаси благородното решение на близките на 28-годишна жена в мозъчна смърт във Варна да дарят органите й.

Една година 53-годишната Милена Шопова се люшка между живота и смъртта в борба с чернодробна цироза. Жената работи в хранителен магазин в Русе.

„Има хора в България, които не вярват, че може да се направи такава операция или че трябва да имаш връзки. Не мога да кажа, че съм имала връзки, защото аз съм един прост човек от народа”, казва Милена.

На първи декември животът побеждава. Трансплантацията продължава 5 часа. Операцията е тежка, технически сложна, но следоперативния период протича съвсем добре.

Милена си представя, че един ден ще се срещне с близките на донора, които спасяват живота й. „Имам семейство, деца... Затова най-вече искам да благодаря на хората, които са ми дали този дар и на всички, които са около мен”, посочва Милена.

Връзката между смъртта и живота са лекарите, които едновременно съобщават на близките най-тъжната и най-щастливата новина - за края и за новото начало.

Донорът - млада жена, постъпва на 28-ми ноември в болница „Св. Марина” във Варна. Два дни по-късно настъпва мозъчната смърт. Д-р Маринчев е лекарят, който предлага на близките да дарят органите в този тежък момент.

В повечето случаи интелигентността помага, но и вродената доброта на българина, казва лекарят. Жестът на близките спасява двама.

„Предполагам, че някой ден и аз ще мога да направя някакъв жест за някое семейство. Само да се молим да сме здрави и да не си завиждаме”, призова Милена. Преди това предстои дълъг период на възстановяване с надежда за нов, пълноценен живот.