Жена с рядка аномалия роди първото си дете в "Майчин дом“. Случаят е уникален за медицинската практика не само у нас, но и в света.

Повече от 2 години е продължила борбата както на лекарите, така и на младата майка в опитите да забременее. А причината - рядко заболяване. Жената има 2 матки, 2 маточни шийки, липсващ бъбрек, както и онкологично заболяване. Въпреки това, вчера успява да роди здраво бебе. 

Преди 2 години и половина 23-годишната жена разбира, че има рядко вродено заболяване - то намалява шанса й да стане майка.

„При изследването се установява, че има туморче, начално, на шийката на матката. По тоя повод би трябвало да бъде оперативна интервенция по отстраняване на гениталиите“, обясни доц. Божидар Славчев, началник на Гинекологично отделение, "Майчин дом".

Започва борба – за здраве и за шанса да прегърне собствено дете. Шанс пък лекарите виждат единствено в рядко правена и сложна операция, с която да запазят матките, но и да отстранят тумора.

„Жената си имаше щастлива звезда. Тя е с много силна нагласа за забременяване и раждане.  Добър пример за много добра синергия и симбиоза между лекар и пациент“, заяви проф. Иван Костов.

В началото на годината чудото се случва и тя ражда първото си дете.  

„Голяма част от бременността си прекара тук. Детето също е много добре. Развива се много добре“, каза д-р Наталия Петракиева, лекар-асистент.

„Тогава, когато има огромно желание и от двете страни, нещата да се случват, тогава и съдбата помага“, допълни проф. Иван Костов, акушер- гинеколог в "Майчин дом".

Лекарите не изключват и още една бременност на пациентката.

И майката, и бебето са в добро състояние. До дни се очаква да бъдат изписани.