„България и Румъния заслужават, и то по очевидни причини, да се присъединят към Шенгенската зона, защото двете страни да добре подготвени”, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в специално интервю за bTV.

Репортерът на bTV Десислава Минчева разговаря с председателят на еврокомисията.

„Не виждам какво повече България може да направи за охрана на външните граници от това, което прави сега. Ще се опитам да убедя онези, които не приемат тази перспектива. И грешат”, категоричен е Юнкер.

Шефът на еврокомисията ни призова да се готвим и за еврозоната, но влизането ни „няма да е утре сутринта”.

„България има призванието да приеме единната валута. Не мога да ви кажа кога, всичко зависи от подготвителния процес. Трябва да бъдат изпълнени серия критерии. България осъществява забележителен напредък, но това няма да стане още утре сутринта”, коментира Юнкер.

2018 г. е от изключителна важност за бъдещето на Европа, докато надживява брекзит и се опитва да не сбърка в решаването на деликатния мигрантски проблем.

„Смятам, че българският министър-председател, както и България като цяло, ще покажат, първо, че България е имала основание да се присъедини към ЕС. Второ – че Европейският съюз е имал основание да приеме България в редиците си и, трето, България без никакво съмнение ще ни представи една програма, която ще бъде чест и за България, и за Европа”, допълни той.