501 машини са обработвали пътищата от републиканската пътна мрежа през нощта. Продължава обработването на настилките, за да се осигури безопасно пътуване на шофьорите.

Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим и при усилване на снеговалежа ще се включи допълнителна техника, съобщава от АПИ.

Снимка: АПИ

Затворен за всички автомобили е най-високият старопланински проход - „Троянски“. На места преспите достигат два метра и снеговалежът продължава. Ограничено е преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т през проходите „Предел“, „Превала“ и „Рожен“, както и по пътя Кюстендил – ГКПП „Гюешево“.

Снимка: АПИ

В област Смолян е преустановено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т и преминаването с ремаркета и полуремаркета по пътя Батак - Доспат, пътя Доспат – Борино – Тешел - Девин, пътя Проглед – Пампорово – Стойките, пътя Девин – Михалково, както и по пътя Добридол - Дреновец – Тополовец в област Видин.       

В 24 области в България е обявен жълт код за потенциално опасно време. За областите Перник, Софийска, София-град, Кюстендил, Габрово, Търговище, Разград, Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Велико Търново, Силистра, Русе, Варна, Разград, Добрич, Шумен, Плевен и Смолян предупреждението е за силни валежи от дъжд и сняг.

Снимка: АПИ

В областите Търговище, Разград и Шумен има силен вятър и условия за виелици и навявания.

От АПИ апелират шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавявания, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.