Регистрацията на партията на бившия правосъден министър Христо Иванов – „Да, България“, за предсрочните парламентарни избори е блокирана.

Процедурата беше спряна в последния момент от жалби от граждани.

От Софийски градски съд потвърдиха пред bTV, че във фирменото отделение са внесени три жалби.

Свързахме се по телефона с Христо Иванов, който обясни, че две от тях са написани с един и същи почерк. В едната е използвано пълното име на учредителката на формацията Вера Асенова. Пред bTV тя отрече да е оспорвала регистрацията.

Третата жалба е от участник в учредителното събрание на „Да, България“, който според Христо Иванов обаче още тогава опитал да създаде хаос и напуснал.

Иванов коментира случващото се във „Фейсбук“, като каза, че то не е случайно и че е провокация срещу явяването на партията на изборите.

Иванов посочи, че жалбите са подадени в последния ден от седемдневния срок за обжалване на регистрацията и са изчислени така, че да попречат на партията да се яви със самостоятелна регистрация на изборите.

Жалбите срещу „Да, България“ ще бъдат препратени към Върховния касационен съд, който обаче ще се произнесе до 14 дни, т.е. след срока за регистрация за участие в изборите (8 февруари в 17:00 ч.).

„Надяваме се да преодолеем тази спънка, която мафията се опитва да ни създаде, и въпреки всичко да се явим на избори“, каза още Иванов.

„Да, България“ обмисля под каква форма да се регистрира за извънредния вот.

Гледайте продължението на темата в предаването „Тази сутрин“ по bTV, където гост ще бъде Христо Иванов.