Броени дни преди вота дистанцията между двете водещи формации продължава да бъде малка, но все пак в полза на партията на Бойко Борисов. Ако съотношението на силите се запази, ГЕРБ биха получили гласовете на 29,7%, а БСП тези на 27,1% от гласувалите.

Това сочи последното проучване за електоралните нагласи на агенция „Естат”. То е проведено между 8 и 15 март сред 1000 пълнолетни българи със собствени средства.

Проучването сочи още, че в парламента ще влязат шест формации – ГЕРБ, БСП, „Воля”, Обединените патриоти, ДПС и Реформаторски блок – „Глас народен”.

Разпределението на мандатите:

Общо 150 мандата за БСП и ГЕРБ, приблизително поравно

Общо 60 мандата за ВОЛЯ и Обединени патриоти, приблизително поравно

Общо 30 мандата за ДПС и Реформаторския блок, приблизително поравно

Декларираната готовност за гласуване е висока – 65% са категорични, че ще упражнят правото си на глас на 26 март. Очакваната реална активност е между 55 и 60 процента, равняваща се на 3,7 млн. до 3,9 млн. избиратели.

Промени в нагласите по време на проучването

„Екипът на „Естат” е направи анализ и на промените в нагласите по време на самото проучване. Резултатите на двете първи партии – ГЕРБ и БСП, се променят значително след датата 11 март – близо 3% по-малко декларират намерение да гласуват за ГЕРБ, а също с около 3% се увеличават подкрепящите БСП.

Снимка: bTV

Възможно обяснение във вътрешнополитически план можем да открием в скандала между Бойко Борисов и Елена Йончева, започнал на 10 март, коментират от агенцията.

Това са данни от проучване на електоралните нагласи преди предсрочните парламентарни избори на агенция „Естат” сред 1000 пълнолетни българи между 8 и 15 март 2015 г. Финансирано е със собствени средства.