Безсънна нощ изкараха в Провадия. Трус от 3.5 по скалата на Рихтер стресна жителите на града. Земетресението е усетено малко след полунощ. Няма информация за пострадали и материални щети.

Епицентърът на земетресението е на 11 км. от Провадия. В общината нямат данни за пострадали или щети.

Зрители сигнализираха, че земетресението се е усетило за кратко, но силно.

Гергана разказва, че 13 минути след полунощ изпод земята се чува силен гръм. Жената побягва от стаята, но трусът трае кратко.

Снимка: bTV

Хората в Провадия смятат, че причината за земетресението се крие в близките солници. Земните пластове пропадат при промиването им, за да се вади сол, обясни Румен Нешев.

Тезата потвърждават и учените от Сеизмологичния център към БАН.

"Приема се, че тези относително слаби земетресения, те се проявяват именно като резултат от тази експлоатация. Заедно с това имаме и други ефекти. Тъй като споменахме, че експлоатацията е приповърхностна, там имаме и пропадане на големи райони", обясни проф. Емил Ботев, Института по геофизика, геодезия и география към БАН.

От БАН успокоиха, че в района по принцип няма продължителни следтрусови поредици.

Вижте във видеото как жителите на Провадия са усетили труса:

От Сеизмологичния център към БАН съобщиха за bTV, че са последвали само две микроземетресения, но обстановката е нормална и спокойна.

Характерно за района е, че няма продължителни следтрусови поредици, каза проф. Емил Ботев от Института по геофизика, геодезия и география към БАН.