Земетресение разтърси Пловдив. Трусът е усетен от жителите на втория по големина град и в района.

Земетресение разтърси Пловдив
Снимка: НИГГГ-БАН

Епицентърът е на 15 км от Пловдив - между летище Пловдив и Асеновград (на 4 км).

Трусът е със сила 4,3 по Рихтер. Земетресението е регистрирано в 20:24 часа. Дълбочината му е 12,5 километра.

Зрители на bTV съобщават, че първоначално се е чул звук, подобен на взрив, а след това е последвал тътен.

Земетресение разтърси Пловдив
Снимка: НИГГГ-БАН

От Националния институт по геофизика, геодезия и география припомнят, че гражданите, усетили земетресението, могат да попълнят въпросник - ТУК.

„Сведенията, които се оставят в него, ще бъдат използвани за научни и приложни цели за повишаване качеството на превантивните мерки“, уточняват от НИГГГ.

По предварителна информация земетресението е усетено в градовете Асеновград, Садово и Пловдив и в района на астрономическа обсерватория Рожен. Трусът е усетен и в Хасково.

Много от потребителите в социалните мрежи казват, че не са получили известие на мобилния си телефон през системата BG-ALERT. Други са получили предупреждението.

Няма информация за щети и пострадали хора, съобщиха от МВР.

„Земетресение с магнитуд 4.3 е регистрирано в района на град Асеновград, област Пловдив. По данни на Националния Сеизмологичен Център към Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География - БАН, събитията от 17 юни 2024 г., от 20:24 часа българско време е с епицентър на 5 км от град Асеновград, на 15 км от град Пловдив и на 150 км от град София“, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

В 21:49 часа беше регистрирано второ земетресение. Епицентърът отново е близо до Асеновград и Пловдив - на 5,8 километра от Асеновград. Силата му е била 2,4 по Рихтер, показва информацията от НИГГГ към БАН.