Земетресение от 4,5 по Рихтер е регистрирано на 11 км от Пловдив. По данни на Европейския сеизмологичен център трусът е станал в 14:01 часа и е на дълбочина от 2 км.

Към момента няма данни за пострадали и значителни материални щети. Една необитаема къща в Стария град при труса се е наклонила на една страна, има и сигнали за паднали комини.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е провел телефонен разговор с премиера Бойко Борисов, за да го информира за обстановката в града. Той е в постоянна връзка с директора на ОДМВР старши комисар Йордан Рогачев и ангажираните служби.

Доц. Петя Трифонова от БАН обясни пред камерата на bTV, че земетресението е продължило 5-10 секунди.

Най-близо до епицентъра е с. Момино село.

Първоначално бе съобщено за магнитуд от 4,2, но впоследствие данните бяха актуализирани. Трусът е усетен много силно по високите етажи в Пловдив.

Снимка: Емил Кацаров

По чудо няма пострадали при падането на тухли от комин и стената на къща в центъра на града. Секунди преди труса деца играели на тротоара на улица "Георги Мамарчев", където се стоварват няколко десетки тухли. Жители на квартала твърдят, че чули силен трясък.

Снимка: Емил Кацаров

Зрители на bTV съобщават, че са усетили земетресението и в София, Плевен, Русен, Севлиево, Карлово, Свищов, Хасково, Казанлък, Смолян и други градове.

Пловдивчани разказаха в ефира на bTV, че трусът е бил доста силен. Въпреки това, в града под тепетата паника няма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!