Земеделски производители са притеснени, че цената на слънчогледа пада. Според Държавната комисия за стоковите борси и тържищата, поевтиняването води до понижаване на цената на олиото.

Пеньо Тодоров е угрижен заради ниската според него цена на слънчогледа.

„Цена очаквахме около 1,50 – 1,60 или около 1500 – 1600 лева на тон, а сега, доколкото разбирам, вече е 500 лева“, казва земеделският производител Пеньо Тодоров.

500 лева е цена за тон слънчоглед от старата реколта. Но и за новата цените са по-ниски от тези, които фермерите очакваха, казват от Комисията за стоковите борси и тържища.

„Много е добра реколтата на слънчоглед, така ще бъде и в Европа, все още са очаквания, но така вървят нещата, нека пазарът да каже къде е равновесието, а не определени индивиди, участници на него“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Заради високата цена през пролетта, Пеньо засял двойно повече слънчоглед.

„Сега цената се срина до такава степен, че просто съжаляваме, че сме сяли слънчоглед, заради вноса на украински и то нелегален внос на украински слънчоглед“, допълва Пеньо Тодоров.

В интернет слънчогледът от Украйна се продава за около 1000 лева за тон.

„Няма кой друг да ни защити интереса, освен държавата, той е нелегален внос в Европейския съюз“, каза още Пеньо.

С цел подпомагане на Украйна във войната с Русия, украинският слънчоглед се внася в Европейския съюз и в България по линия на споразумение за безмитен внос.

„Ние живеем в свободна пазарна икономика и последното нещо, което трябва да правим е да ограничаваме свободната конкурентна среда“, отбеляза Владимир Иванов.

Заради поевтиняващия слънчоглед цената на олиото на международните борси също пада и тя сега е на нивата отпреди войната.