„Зелените коридори“ за ваксинация в цялата страна ще продължат да работят. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

Той уточни, че всяко лечебно заведение само ще определя работното време на звената за имунизация и капацитета им, като регионалните здравни инспекции поемат ангажимент да снабдят болниците с поръчаните дози. 

Очаква се на сайта на Министерството на здравеопазването да се публикува пълен списък с пунктовете, където ще има „зелен коридор“. От днес се възобновява и записването за имунизация през електронния портал. 

По думите му от 17 май личните лекари ще могат да заявяват необходимите им количества препарати през електронната системата, така че да няма струпвания в регионалните здравни инспекции. 

Главният държавен здравен инспектор заяви, че предстои старта на петата фаза от Националния ваксинационен щаб, в която влизат затворници, бежанци и достъпни групи. 

Доц. Кунчев обясни, че предстои промяна в кратката характеристика на ваксината на „Пфайзер"/"Бионтех“, според която съхранението на препарата се променя – дозите ще могат да издържат до 4 седмици в обикновен хладилник, а не седем дни, както е сега. 

Според доц. Кунчев така личните лекари ще бъдат улеснени да прилагат иРНК ваксината, която изисква съхранение на много ниски температури. Той допълни, че се очаква още една промяна – флаконите да идват разредени и готови за прилагане. 

Доц. Кунчев заяви, че се очаква ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ да се разрешат за деца над 12 г., като в момента текат клинични изпитания при 6-годишните. 

Относно хората, ваксинирани с „АстраЗенека“, на които им предстои поставяне на втора игла, доц. Кунчев обясни, че при желание те могат да си поставят препарата на „Пфайзер“, но 95% от тях избират британския препарат.