Около 200 млн. лв. ще струва да се обезщетят собствениците на имоти в Южния парк, за да се запази обществения статут на парка. Решение на Конституционния съд от края на миналата година обяви мораториумът върху строителство върху частните терени за незаконен. 

Снимка: btvnovinite.bg

Едно от знаковите места в Южния парк, хълмът със сцената и цилиндрите, е собственост на Къци Вапцаров. Само шоуменът го притежава, но всички го използват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Мога да си го оградя, но това ще е адски нелепо. Имах интересни намерения – да прав цирк“, заяви Вапцаров.

Хълмът на Къци е един от около 100-те частни имота в Южния парк. До сега Столична община ги предпазва от застрояване с 15-годишен мораториум, забраняващ на собствениците да използват земите си.

„Имаш нещо, плащаш данъци върху него и нямаш право да правиш нищо“, коментира шоуменът.

Снимка: btvnovinite.bg

Решение на конституционния съд сваля мораториума. Собствениците не могат повече да бъдат спирани да се разпореждат с имотите си. „Това решение на КС премахна комфорта, че има още време за отчуждаване. В момента вече сме в друга хипотеза“, каза кметът на р-н „Триадица“ Димитър Божилов.
 
Част от терените в парка вече се продават, става ясно от публикувани в интернет обяви.

Снимка: btvnovinite.bg

 „Решението е да се намерят законодателните мерки, с които да се пазят терените и това е точно Общият устройствен план и Подробните устройствени планове“, каза Лорита Радева, общински съветник ГЕРБ.

Не само хълмът на Къци, но и съдбата на патиците в Южния парк зависи от решението на съда, защото и езерата, в които живеят са частна собственост.