След инцидента в оранжериите на Петрич, където при повреда се изсипаха тоновете азотна киселина, беше направена втора проверка за чистотата на почвата.

Резултатите са в норма и няма опасност за продукцията. Екип на екоинспекцията направи измервания на подпочвената вода, с която се напояват зеленчуците.

За спокойствие най- вече на консуматорите на оранжерийни зеленчуци, бяха проверени показателите РН, електропроводимост и съдържание на нитрати.

"Те са показателни за моментното състояние на водата и показват дали киселината е била неутрализирана правилно", обясни Борислава Захова, експерт в Регионалната лаборатория на РИОСВ.

След направените измервания стана ясно, че засегнатата територия е била правилно обезопасена.

Няма опасност за здравето на хората, които ще ядат от зеленчуците, произведени в тези оранжерии, успокоиха от екоинспекцията, след като и показателят електропроводимост показа стойности в нормата.