Обичате ли да градинарствате? Ако отговорът е да и имате вариант да създадете истинска градина, вие без да искате помагате за биоразнообразието в населеното си място.

Биоразнообразие е научен термин за разнообразие от живот. В него влизат всички видове растения, животни, гъби, едноклетъчни организми и бактерии. Включва също генетични вариации на видовете, които са от съществено значение за оцеляването ни на планетата и отглеждането на храна.

През годините разбиранията ни за него са се развивали и адаптирали и човечеството е успявало да устои на климатични кризи, масов мор и други предизвикателства пред видовете. В същото време биоразнообразието в световен мащаб е застрашено от човешката дейност.

Унищожаването на горите, приобщаването на все повече земя и превръщането ѝ в обработваема, глобалното затопляне и много други влияят пряко на биоразнообразието.

Градините са изключително разнообразни на различни видове независимо от своя размер, вид и ниво на знания на градинарите. В тях често се откриват стотици и дори хиляди различни видове, особено малки безгръбначни като паяци и насекоми.

Снимка: iStock

Предимство имат т.нар. диви градини – където градинарите полагат най-малко усилия за растенията и те се развиват и саморегулират. Колко повече различни растителни видове има в една градина, толкова повече те работят в симбиоза, за да запазят баланса на своята малка екосистема.

Всеки тип градина има свой различен и уникален вид биоразнообразие.

Снимка: iStock

  • Зеленчуковите градини

Моркови, тиквички, домати, марули, репички… съставът на зеленчуковите градини варира в зависимост от климата и индивидуалните предпочитания на градинарите. В съвремието хората откриват все повече забравени стари видове, които намират място в зеленчуковите ни градини.

Макар да се създават за отглеждане на храна, зеленчуковите градини са страхотен начин да се култивира максимално голямо биоразнообразие.

Снимка: iStock

  • Билкови градини

Те често се засаждат около открити кухни или в близост до дома. Билковите градини понякога дори не се садят в земята, а в саксии на прозореца ни. Розмарин, мащерка, салвия, босилек, зелен лук, мента и фенел се използват както в кухнята, така и в медицински продукти. Те са познати още от Средновековието.

Тези растения са магнит за различни видове насекоми и пчели.

Снимка: iStock

  • Орнаментални градини

Този тип градини се създават с идеята да доставят удоволствие на окото ни. Обикновено в тях засаждаме култивирани видове растения и цветя, които могат да наброяват хиляди растителни видове.

Заради голямото разнообразие от орнаментни растения, градините стават богати на микроорганизми, които са полезни за почвата.

Снимка: iStock

  • Плодови градини