Сватбите и баловете вече могат да се провеждат без ограничение в броя на гостите, стана ясно на брифинга за ситуацията с коронавируса на оперативния щаб.

Снимка: btvnovinite.bg

Ограничението не е в сила от тази сряда. То засяга всякакви частни събития - като погребения, сватби, балове.

На тях вече ще могат да присъстват по повече от 15 души. Като отпадането на тази мярка не отменя ограничението за капацитета, при който могат да работят заведенията - заетост до 50%.  

Снимка: btvnovinite.bg

Според заетите в сватбения бранш работата все още не се възстановила напълно.

Дисководещият Мартин Гьорев си спомня последното събитие, което е водил - сватба, през септември миналата година. Казва, че и в момента работата му страда -  въпреки отпадането на забраната.

„Когато има една голяма несигурност, хората просто не планират. Миналата година ни отвориха юни - първите сватби бяха юли“, казва Мартин.

Снимка: btvnovinite.bg

Казва, че с ограничението ангажиментите му рязко са спрели: „Не е рентабилно някой да извика дисководещ. По-рентабилно му е да си пусне лаптопа“.

Ограничения вече няма, което прави възможни абитуриентските балове, кръщенетата, рождените дни и всички останали тържества.

Снимка: btvnovinite.bg

„Оттук нататък се надяваме да имаме ползотворен и успешен сезон“, казва зам.-председателят на Асоциацията на професионалните сватбени дисководещи Даниел Денчев.

Според здравния министър в оставка - стойностите за разпространението на заразата се следят на 12 часа.

„Намаляват хоспитализираните в лечебни заведения. За тази една година имаме самочувствието да наблюдаваме поведението на епидемията добре“, каза здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. 

Следят се и мутациите на вируса.

„Освен британския вариант, не сме уловили индийски, бразилски и южноафрикански. Няма такъв генетичен вариант, на който сегашните ваксини не действат. Действат, но в по-слаба степен“, каза директорът на НЦЗПБ проф. Кантарджиев.

В Европейската агенция по лекарствата вече се извършва оценка и на действието на ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“ при деца над 12 години.

За ваксината на „Пфайзер“ е реалистично да има разрешение за употреба при деца над 12 години през юни, а за препарата на „Модерна“ това се очаква около юли.