7,2% от настанените в болница с COVID-19, са били напълно ваксинирани. У нас едва около 20 на сто от пълнолетното население е защитено. 468 души, със завършена ваксинация, са били хоспитализирани. Общият брой на COVID болните в болници у нас са 6 488.

Данните са на министерството на здравеопазването за първите две седмици на този месец.

Снимка: btvnovinite.bg

Също за последните 14 дни в интензивни отделения ваксинираните на интензивна грижа са 0.3% от всички болни с COVID в реанимациите. Или 20 души.

От началото на март до вчерашния ден - починалите със завършена ваксинация са 64-ма от общо 9 494 починали с COVID-19 за периода. Това прави 0,67%.

От здравното министерство са категорични, че броят на починалите, след завършена пълна имунизация, не е притеснителен. А напротив, той показва, че ваксините са достатъчно ефективни. 

Снимка: btvnovinite.bg

Дали починалите са имали придружаващи заболявания и колко отдавна са им поставени ваксините - това е ключово за анализа как ваксините ни предпазват от COVID-19.

„Колкото по-напреднала е възрастта на имунизирания пациент, толкова ефективността е по-ниска, над 80-85 години тази ефективност спада на 80%, т.е. можем да кажем, че на 10 имунизирани около 8 успяват да изградят добър имунитет“, обясни инфекционистът д-р Трифон Вълков.

От здравното министерство са категорични, че повод за притеснение няма.

„Ваксината не дава 100% защита, но в този живот нищо не е 100%. Знаем, че ваксините някъде между 5% и 10% не са ефективни при хората. Обаче фактът, че при нас има толкова много загинали, защото не са били ваксинирани, трябва да ни накара да се замислим“, смята проф. Мира Кожухарова.

Според д-р Вълков вече има установени фалшиви сертификати без ваксина да е поставена.

„Това е една много малка капчица, която няма да промени общия цвят, но това все пак е морално престъпление по отношение на хората, на които дават такъв сертификат“, казва още проф. Мира Кожухарова.

По последни данни от Здравното министерство от началото на годината досега у нас са поставени 1 млн. 560 000 ваксини, което ни нарежда на последно място в Европа.